2,193 pregleda

Specijalist dijetoterapije i režimske prehrane

Znanost je dokazala da pravilna prehrana utječe na ukupno zdravlje, duži životni vijek, kao i na opće stanje duha. Loše prehrambene navike uzrokuju povećanu smrtnost uslijed razvoja bolesti poput koronarnih i srčanih, raka, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, osteoporoze, pretilosti, zubnog karijesa i slabokrvnosti i sl.

Zdrava i uravnotežena wellness prehrana podrazumijeva svijest o tome što i kada trebamo jesti. Većina poremećaja u prehrani izazvana je pogrešnim rasporedom obroka u tijeku dana udruženih sa lošim odnosom proteina, ugljikohidrata i masti.

Kvaliteta prehrane se ogleda u odabiru onih namirnica koje imaju veću biološku vrijednost, veću raznolikost hranjivih tvari, veću svježinu i manju zagađenost pesticidima i sl. Uglavnom u kvalitetniji odabir namirnica spadaju voće i povrće, žitarice integralnog sastava (cijelo zrno), meso ribe i peradi. Nekvalitetne namirnice su bijeli šećer i bijelo brašno, meso svinja i masno goveđe meso, gazirani sokovi i grickalice itd. Također kvaliteta prehrane se ogleda u održavanju odgovarajućeg omjera ugljikohidrata (55-65%), masti (20-25%) i bjelančevina (15-20%).

Pristup zdravoj prehrani i dijetoterapiji predstavlja nužnu pretpostavku kvalitetnog života suvremenog čovjeka i u sinergiji sa turizmom, kao oblikom rekreaciji, predstavlja jedan novi sveobuhvatni stil življenja. Upravo su ovo bili motivi osmišljavanja ovog programa koji za osnovni cilj ima dodatno usavršavanje polaznika kako bi smo dobili educirane stručnjake iz ove oblasti.

Program usavršavanja u trajanju 200 sati realizirati će se konzultativno – instruktivnom nastavom, a teorijski dio programa  u trajanju od 90 sati izvoditi će se u učionici ustanove.

Broj sati skupnih konzultacija iznosi pola od ukupnog broja sati teorije planiranog za nastavu pojedinog predmeta. Skupne konzultacije izvode se s cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije će se izvoditi neposredno, telefonom ili e-mailom prema utvrđenom rasporedu. Vježbe se izvode u cijelosti prema planiranom fondu od 110 sati u specijaliziranom kabinetu koji je u potpunosti opremljen sa svim materijalno tehničkim resursima.

Nastava će održavati u jednom modulu i semestru i to u turnusima, nekoliko dana u nizu sa dinamikom  koja je optimalna za polaznike i nastavnike.

Kompetencije koje se stječu nakon završenog programa:

  1. Primijeniti teorijska načela suvremene organizacije rada u odjelu hrane i pića, te prepoznavanje njene važnosti.
  2. Financijski pratiti poslovanje odjela hrane i pića, pravilno interpretirati računovodstvena izvješća i donositi poslovne odluke.
  3. Komunicirati i ponašati se na pravilan i profesionalan način s gostima, zaposlenicima, nadređenima i poslovnim partnerima u radnim operacijama na principu logičnog djelovanja te induktivnog i deduktivnog zaključivanja.
  4. Praćenje trendova i standarda u području hrane i pića, dijetoterapije i režimske prehrane kako bi se moglo oblikovati kvalitetnu uslugu u cilju zadovoljstva gostiju, unaprjeđenja njihovog zdravstvenog i općeg stanja.
  5. Primijeniti postupke rada na siguran i ispravan način, odabrati prikladnu i kvalitetnu  radnu odjeću i sredstva za rad kako u pojedinim odjelima područja hrane i pića, tako i u području planiranja režimske prehrane, dijetoterapije i nutricionizma.
  6. Primijeniti integrirani sustav kvalitete ISO 9001:2000 i HACCP sustava certificiranim od DNV-a, kako u ugostiteljskoj kuhinji, tako i u svim odjelima koji imaju veze s gostima, pacijentima, rekonvalescentima.
  7. Razviti sposobnost definiranja radnih procesa, prava i obveza svih sudionika u nižem i srednjem menadžmentu odjela hrane i pića, prezentirati jela sukladno potrebama i konzumentima istih prateći važeće trendove i zahtjeve turističkog i zdravstvenog tržišta.
  8. Razviti marketinški pristup promociji proizvoda i usluga u odjelu hrane i pića pojedinog ugostiteljskog ili lječilišnog poduzeća.